September 2023

Over onrustige kindjes en cake bakken

Het is weekend. Een lege zondag, leek me een goed idee na de eerste weken school. Zoveel wat weer op moest starten; vandaag kijken we wat de dag ons brengt.

Helaas deelde mijn jongste dochter dat gevoel niet. Het tempo van de afgelopen eerste schoolweken hebben van dit kleine meisje gevraagd om weer op tijd wakker te worden, op te schieten, stil te zitten op haar stoel, in het ritme te passen en vooral te doen wat wij grote mensen hebben bedacht. Ze heeft braaf meegedaan en is alle kanten mee opgerend. En nu mama heeft bedacht dat het tijd is om even tot rust te komen, heeft zij vooral tijd nodig om te schakelen naar een ander tempo.

En dat gaat niet vanzelf. Ze praat aan één stuk door, struikelt over haar woorden en verhalen, bedenkt 1000 dingen die ze wil doen en wordt steeds gefrustreerder wanneer het antwoord ‘nee’ is. ‘Nee, we gaan niet naar het zwembad!’ en ‘Nee, we gaan ook niet naar de dierentuin’ en ‘Nee, we gaan ook niet bellen of je vriendje komt spelen.’

Het is niet makkelijk voor haar en ze snapt het even niet meer. De afgelopen weken was het tempo ook zo hoog. En nu doet ze zo goed mee met dit tempo, verzint mama weer wat anders. Ik zie hoe moe ze is, en dat dat precies de reden is dat ze niet goed tot rust kan komen. Het is allemaal een beetje veel geweest.

Ik stel haar voor om een cake te bakken. En op dat moment vertelt ze mij precies wat zij nodig heeft: Ze wil heel lang met haar handen kneden in het plakkerige deeg, want dat voelt zo lekker. Eerst wil ik zeggen dat dat geen goed idee is, omdat het deeg moeilijk van haar handjes kan en het zo’n knoeiboel wordt. Maar gelukkig slik ik mijn mening, die vol is van efficiëntie, in. Het gaat vandaag niet om efficiëntie. Het gaat vandaag om landen, tot rust komen, samen zijn en verbinden. En dit kleine meisje kan door heel lang kneden met het plakkerige deeg, weer voelen, landen, tot rust komen en verbinden. Ze kneedt, speelt en knoeit met het deeg. Het wordt een grote rommel en ik moet mezelf nog een paar keer inhouden om daar niet wat van te vinden.

Maar wat doet ze dit goed. Ze geeft aan wat ze nodig heeft en reguleert vervolgens al haar frustraties. En aan mij om haar goed te horen. Ik doe m’n best.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Gratis Programma’s

Stappenplan aanleren van Regels

Het is niet altijd makkelijk om je kindje regels aan te leren waar hij/zij zich ook nog aan houdt. Met dit simpele en overzichtelijke stappenplan krijg jij hier weer grip op.
Gratis

In 5 stappen rustig omgaan met de boosheid van jouw kind

Het is niet fijn als je kind boos is en je weet niet goed wat je moet doen of zeggen. Met dit handige stappenplan voel jij je weer zeker en weet je wél wat je moet doen om je kindje te helpen en zelf rustig te blijven.
Gratis

Fijne slaapverhaaltjes voor kinderen

Voor alle kinderen die moeite hebben om aan het eind van de dag tot rust te komen heb ik twee slaapverhaaltjes/meditaties opgenomen. Heerlijk ontspannen voor jouw kind en dus ook voor jou. Slaap lekker!
Gratis

Wat andere ouders zeggen

'Door jouw programma te volgen is een groot stuk schuldgevoel en angst om fouten te maken bij mijn kinderen weggevallen. Ik voel me nu al vrijer in mijn ouderrol en ik vind het leuk om al het geleerde onderzoekend in de praktijk te brengen'
Emmy, moeder van Noah (5) en Amy (3)
Lieve Jessica, wat een mooi programma heb je ontwikkeld.Ik herkende veel van je filmpjes vanuit mijzelf en als ik kijk naar mijn vriendinnen, dan denk ik zij ook. Ik heb altijd een fijn gevoel bij jou en dat gevoel straalt ook echt van jou af in de filmpjes. Dankjewel hiervoor.
Lotte, moeder van Kasper (10) en Thomas (6)
Wat een mooi product. Ik hou van de rustige lay out en schrijfstijl, die is zo fijn! Als moeder van een kind wat vaak boos wordt helpt deze training om weer begrip te hebben voor mijn kind. Ik vind het vaak lastig om mijn dochter voldoende ruimte te geven om boos te worden en te accepteren dat ‘het erbij hoort’. De training helpt mij om mijn ouderrol beter te pakken en mijn kind ‘kind’ te laten zijn. Om ruimte en geborgenheid te bieden aan mijn boze dochter.
Elise, moeder van Nina (9)