Over mij
Hi! Ik ben Jessica.
En ergens, in mijn professionele en persoonlijke leven, ben ik enorm geraakt door de pijn die wij onszelf als moeders aan kunnen doen.
Ik kan niet precies terughalen wanneer dit gebeurt is. Het gevoel ontwikkelde zich geruisloos, maar ineens had ik alles helder.
Ik werk al 15 jaar als opvoedkundige en kindertherapeut en heb sinds 2009 mijn eigen praktijk. In de afgelopen 15 jaar zijn er honderden gezinnen bij mij geweest en heb ik het vertrouwen mogen krijgen van al die ouders om mee te kunnen kijken in hun levens, bij hun uitdagingen en hoogtepunten.
En steeds vaker viel mij iets op: Het gevoel dat we het niet goed doen als moeder, komt steeds meer voor. Het leed wat hiermee gepaard gaat, de kritiek die we op onszelf hebben en de pijn die we onszelf hiermee doen, lijken de afgelopen jaren alleen maar meer te zijn geworden. We trekken ons eigen handelen in twijfel, we vergelijken onszelf met de buren en de moeders op school, we lezen alles wat los en vast zit over opgroeiende kinderen en vragen ons af of er misschien toch echt niet iets heel erg mis is met ons kind, of met ons.
De gevolgen werden me ook steeds duidelijker: moeders belanden in een burn-out, raken steeds overprikkeld, voelen zich machteloos en neerslachtig. En hoe verdrietig dat ook is, er gebeurde nog meer: Kinderen werden onrustiger, onzekerder, kregen meer moeite met emotie-regulatie en gingen alleen maar meer op zoek naar grenzen.
Het is logisch dat we dan eerst reageren op het gedrag wat zichtbaar is: namelijk dat uitdagende gedrag van ons kind. Maar ik merkte al snel dat dit moeilijke gedrag van onze kinderen, veel beter te sturen werd als we eerst durfde te gaan kijken hoe het eigenlijk met ons ging. Als moeder, als vader, als opvoeder.
En daar, op dat punt bleek ik op mijn best. Het doorzien van dynamieken die spelen tussen ouders en hun kinderen. De wisselwerking die ontstaat tussen overbelaste ouders en hun overprikkelde kinderen. Hoe dit elkaar voedt en waar je het beginnetje kunt vinden om aan de oplossing te werken.
Je kunt jezelf namelijk samen met je kind in die neerwaartse spiraal verliezen. En omdat je dan echt niet meer goed ziet hoe je eruit kunt komen, omdat je doodmoe bent van de strijd en het harde werken, begon ik ouders te trainen in het doorzien van deze dynamiek. En toen ik daar heel goed in werd, verschillende methodieken had ontwikkeld en trainingen had geschreven, besloot ik dat met een breder publiek te gaan delen.
Dat was het moment dat Studio Take Care ontstond in 2022.
Wat ik wil?
Het ouderschap weer gemakkelijker maken. Simpeler, terug naar waar het om gaat. Liefde, verbinding en aandacht. Ik geloof dat kinderen vooral verbinding maken met échte mensen, die goede, maar ook minder goede kanten hebben. Ik gun het alle ouders om écht te durven zijn. Niet te streven naar perfect ouderschap maar proberen in verbinding te blijven met je kind en ze het échte leven voor te leven.
Daarnaast weet ik ook hoe het is om in de hectiek te zitten met je gezin. Want ook ik ben moeder. Moeder van 3 heerlijke dochters. Ze doen lief, soms ondeugdend, soms ontzettend vervelend. Ze hebben de meest prachtige karakters en ook allemaal hun eigen uitdagingen. Ze zijn niet perfect. Net als ik dat ook niet ben. Maar ze zijn onbeschrijflijk waardevol. Ik ben stapelgek op ze en soms zou ik ze wel achter het behang willen plakken. Het zijn échte mensen en ik hoop dat ze dat voor altijd blijven.
Ik word super blij als ik samen met ouders het tij weer kan keren. We de rustige, liefdevolle en warme dynamiek in het gezin terug kunnen brengen, waarbij iedereen zichzelf mag en kan zijn. Ook jij, als moeder.
Ik geniet ervan als ik zie dat het kwartje valt, we echt verschil maken en ouders weer vol vertrouwen het leven instappen met hun kind. Wetende dat niemand beter voor hun kind kan zorgen dan zij zelf.
en uiteindelijk.. heel eerlijk.. doe ik dit voor alle kinderen. Omdat een gelukkige ouder het grootste cadeau is wat je je kind kunt geven.